Sisustaminen lähtee liikkeelle pintamateriaalien valinnasta

Uudisrakennuksen sisustaminen on yksi mieluisimmista sisustusprojekteista, sillä sitä puhtaammalta pöydältä ja vapaammilla käsillä et enää sisustamaan pääse. Rakennuksen sisustaminen lähtee liikkeelle pintamateriaalien valinnasta.

Uudisrakennuksen sisustaminen: pintamateriaalien valinnasta

Markkinoilta löytyy nykypäivänä lähes ääretön määrä erilaisia materiaali- ja väriyhdistelmiä kaikille kodin pinnoille. Lisäksi useat mahdolliset asennusmenetelmät, tuovat oman lisänsä vaihtoehtojen kirjoon. Tärkeimmät huomioitavat seikat pintamateriaalien valinnassa ovat ulkonäön lisäksi käyttötarkoitus, kustannukset, puhdistettavuus ja käyttömukavuus. Käyttötarkoituksen määrittäminen rajaa jo mukavasti erilaisia vaihtoehtoja, kun tiedetään mm. tarvitseeko materiaalin olla kosteuden tai kovan kulutuksen kestävää jne. Kustannuksia vertaillessa pitää muistaa ottaa huomioon myös asennuksesta aiheutuvat kulut.

Uudisrakennuksen sisustaminen: lattioiden pintamateriaalit

Yleisimmät lattiamateriaalit ovat nykyään puupohjainen laminaatti ja parketti, erilaiset muovituotteet mattoina ja laattoina, puulankku, korkkilevy sekä luonnonkivi. Muovimatto on toimiva valinta puhdistettavuutta ja helppohoitoisuutta vaativiin tiloihin, kuten keittiöön tai lastenhuoneeseen. Lattialaatta eli klinkkeri puolestaan soveltuu parhaiten kestävyyttä ja kosteudensietokykyä vaativiin tiloihin, kuten pesuhuoneeseen, eteiseen, kodinhoitohuoneeseen ja keittiöön. Kaakelilaatan käyttöä ei suositella vaarallisen liukkautensa takia. Parketti ja muut puupohjaiset lattiavaihtoehdot puolestaan soveltuvat käyttömukavuutensa ansiosta erinomaisesti oleskelutiloihin ja makuuhuoneisiin. Ääntä ja lämpöä eristävä korkkilattia on hyvä perusvalinta kaikkiin kuiviin tiloihin.

Uudisrakennuksen sisustaminen: seinien pintamateriaalit

Erilaiset maalit ja tapetit ovat yleisimpiä seinäpintamateriaaleja.  Muovipäällystevaihtoehdot ovat puolestaan kasvattaneet suosiotaan kosteudenkestävyyttä ja helppohoitoisuutta vaativien tilojen vaihtoehtona. Saunassa puupanelointi on itsestäänselvyys, mutta yhtä hyvin paneli sopii minkä tahansa sisäpinnan verhoiluun. Paneli on kuitenkin monipuolinen verhoilumateriaali, jonka käyttöä rajoittaa vain mielikuvitus. Puupanelin lisäksi markkinoilla on myös helposti puhdistettavia laminaattikalvollisia MDF-levyjä.

Uudisrakennuksen sisustaminen: kattojen pintamateriaalit

Yleisimpiä sisäkatossa käytettäviä pintamateriaaleja ovat erilaiset paneelit, maalit ja kipsilevyistä valmistetut sisäkattojärjestelmät. Lisäksi erilaiset puulevyt, kuten vanerit, lastulevyt, puukuitulevyt ja liimalevyt ovat  viime aikoina lisänneet suosiotaan sisäkattojen pintamateriaaleina. Sisäkattorakenteilla voidaan visuaalisen annin lisäksi kätevästi parantaa ääneneristystä, vaikuttaa paloluokitukseen sekä luoda asennustila alakatto-onteloon. Kipsilevy on erinomainen valinta erilaisiin ääneneristysrakenteisiin.