Talon rakentaminen

Oman talon rakentaminen on suuri projekti.

Tässä muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen projektiin ryhtymistä.

Tontin valinta

Talon rakentaminen alkaa aina tontin valinnalla, jonka jälkeen vasta voi pohtia erilaisia talomalleja. Tonttivaihtoehdot ovat varsinkin kaupunkialueilla paikoin hyvinkin vähissä ja erilaiset tontit vaativat erilaisia ratkaisuja talon rakentamisen suhteen. Kaavamääräykset voivat asettaa vaatimuksia niin rakennuksen koon, ulkonäön, muodon kuin julkisivumateriaalienkin suhteen. Uudiskohteen tulee sopia yhteen naapuritalojen arkkitehtuurien kanssa. Maasto, ilmansuunnat ja korkeuserot antavat omat vaatimuksensa talomallin valinnalle jne. Tonttia valittaessa tulee kiinnittää huomiota ensisijaisesti sijaintiin, mutta myös kunnallistekniikkaan ja rakennuskelpoisuuteen. Pohjatutkimuksella selvität maalajin lisäksi maan routivuuden ja kantavuuden, jotka ovat tärkeitä tietoja perustusten suunnittelun kannalta.

Talon rakentaminen itse, rakennuttaminen vai avaimet -käteen?

Kun sopiva tontti on löytynyt, on aika alkaa pohtimaan mieluista talomallia ja rakennustapaa. Nykyään jo yli 60% uusista omakotitaloista Suomessa valmistuu talopakettien avulla, mutta osaava kirvesmies rakentaa talon edullisimmin itse ns. pitkästä tavarasta. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että talon rakentaminen omatoimisesti hartiapankkiperiaatteella vaatii ammattitaidon lisäksi huomattavasti vapaata aikaa. Vaivattomimmin talon rakentaminen hoituu hankkimalla valmis talopaketti muuttovalmiina avaimet käteen –toimituksena, mutta yleensä tämä on samalla myös kallein vaihtoehto. Kolmas yleinen vaihtoehto onkin talon omajohteinen rakennuttaminen kilpailuttamalla talon rakentamisen ammattityöt eri urakoitsijoilla joko talopakettia hyödyntämällä tai pitkästä tavarasta.

Budjetti ja aikataulu

Taloa rakennettaessa yksi isoimmista haasteista on pitää projekti budjetissa ja aikataulussa. Aikataulu onkin syytä pitää alusta saakka mahdollisimman joustavana, sillä käytännössä jokaisessa rakennuskohteessa tulee väkisinkin eteen yllättäviä tilanteita, joihin et ole voinut varautua. Budjettiin vaikutetaan eniten suunnitteluvaiheessa, jolloin tehdään kaikki ratkaisevat laadulliset päätökset materiaalien ja toteuttamistapojen suhteen. Onkin tärkeää seurata rakennusvaiheen kustannuksia tarkasti osa-alueittain ja huolehtia, että tehdyssä kustannusarviossa pysytään.

Luvat ja vakuutukset

Talon rakentaminen vaatii aina rakennusluvan ennen töiden aloittamista. Lupa haetaan paikkakunnan rakennusviranomaiselta ja hakemiseen vaaditaan joukko erinäisiä asiakirjoja. Varmin tapa hoitaa rakennuslupa kuntoon on antaa hakemukset pääsuunnittelijan hoidettavaksi. Lisäksi rakentajan tulee varmistaa, että kaikki tarvittavat vakuutukset ovat kunnossa.