Urakointi ja valvonta

Urakoitsija

Omakotitalon tai kesämökin rakentaminen voidaan teettää joko kokonaan ammattilaisella ns. avaimet käteen -periaatteella, tai sitten huolehtimalla koko rakennusurakasta itsenäisesti. Itsenäisesti ”hartiapankilla” rakentava on tällöin samanaikaisesti sekä tilaaja, rakennuttajakonsultti että urakoitsija. Vaikka täysin valmiiden talopakettien suosio on kasvanut viime vuosina, on yleisin pientalon rakentamistapa Suomessa yhdistelmä hartiapankkia ja ammattiapua. Esimerkiksi tiilikatteen asennus voidaan hyvin tehdä omin voimin talkootyönä, mutta sähkötyöt tulee aina jättää ammattilaiselle.

Mikäli pientalo päätetaan rakentaa kokonaan ammattilaistyönä ulkopuolisella urakoitsijalla, on rakennuksen tuleva omistaja ainoastaan työn tilaaja. Tilaajan eli rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee lain mukaan yhdessä pääsuunnittelijan kanssa varmistaa, että pientalohankkeen suunnittelulle ja toteutukselle on olemassa riittävät edellytykset. Urakoitsijan valinnassa kannattaa kilpailuttaa useampia alan yrityksiä ja suosia valinnassa urakoitsijoita, joilla on sekä kokemusta että näyttöjä samantyyppisistä rakennushankkeista.

Vastaava työnjohtaja

Viranomaishyväksyntää tai muuta lupaa edellyttävissä rakennustöissä tulee olla työn suorituksesta ja sen laadusta vastaava työnjohtaja. Vastaava työnjohtaja johtaa rakennustyötä työmaalla sekä huolehtii rakennustyötä koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn rakennusluvan ja hyvän rakennustavan mukaisesta työn suorittamisesta.