Vältä nämä virheet omakotitalon rakentamisessa

Omakotitalon rakentaminen on haastava urakka, joka vaatii onnistuakseen tarkkuutta ja huolellisuutta. Tässä muutamia vinkkejä yleisimpien rakennusvirheiden välttämiseksi.

Teetä ammattitaitoa vaativat työt aina ammattilaisilla

Omakotitalon rakentaminen sisältää monia erilaisia työvaiheita, joista osan pystyy hoitamaan helposti vaikka kaveriporukalla talkoovoimin. Talkooporukalla ei kuitenkaan koko projektia kannata lähteä läpi viemään, vaan iso osa työvaiheista vaatii todellista ammattitaitoa ja tarkkuutta. Valitettavan iso osa omakotitalojen perustavanlaatuisista rakennusvirheistä johtuu ammattitaidottoman työvoiman käyttämisestä liian vaativissa työtehtävissä ja heidän tekemistään alkeellisista virheistä. Useimmiten ei kyse ole kuitenkaan talkootuttavien törttöilyistä, vaan ammattitaidottomuutta löytyy valitettavasti myös alalla työskentelevien keskuudesta. Valitse siis urakoitsijasi huolellisesti äläkä pidä edullisinta urakkatarjousta ainoana valintakriteerinä.

Vältä omakotitalon ylä- ja alapohjavauriot jo etukäteen

Vesi ja kosteus ovat omakotitalojen ylä- ja alapohjien yleisimmät vaurioiden aiheuttajat. Yläpohjan yleisin murhe ovat vesivuodot, joten kannattaa huolehtia erityisesti vesikaton läpivienneistä ja kiinnityksistä sekä aluskatteen tiiviydestä. Myös yläpohjan tuuletus tulee hoitaa kunnolliseksi. Alarakenteissa puolestaan on syytä kiinnittää huomiota rakenteiden kosteustekniseen toimivuuteen. Pohjaveden kapilaarinen nousu alapohjaan estetään sorapatjalla ja rakentamalla salaojajärjestelmä. Sadevedet on ohjattava pois myös omakotitalon vierustoilta ja mahdollisten tuuletusaukkojen on parempi olla liian suuria kuin pieniä.

Hosuen ei hyvää tule rakentaessakaan

Omakotitalon rakentaminen kannattaa tehdä alusta asti huolella ja kiireettä. Turhan tiukat aikataulut ainoastaan moninkertaistavat rakennusvirheiden määrän. Rakentajan malttamattomuuden lisäksi talotehtaat tuppaavat lupaamaan kilpailupaineen alla mahdottomia aikatauluja, jotka lopulta päätyvät säheltämiseen ja virheiden tekemiseen. Hoida siis rakentaminen maltilla ja joustavilla aikatauluilla, jotta saat aikaiseksi parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Suunnittele myös pihan rakentaminen huolella

Omakotitalon pihankin rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua. Paras tulos saavutetaan kun piharakentaminen aloitetaan jo heti tontin perustusvaiheessa. Kunnollinen pihasuunnittelu säästää niin aikaa kuin rahaakin. Valitettavan usein käy kuitenkin niin, että pihan rakentaminen jätetään vasta omakotitalon valmistumisen jälkeiseksi huoleksi, jolloin pitkästä urakasta väsynyt ja budjettinsa loppuun kuluttanut rakentaja ei välttämättä jaksa enää panostaa siihen tarpeeksi. Huonosti rakennettu piha vaatii kuitenkin jälkikäteen kalliin ja aikaa vievän uudelleenkunnostamisen, joten kannattaa ehdottomasti tehdä työ kerralla kunnolla. On syytä pitää myös mielessä, että huolellisesti toteutettu piha voi parhaimmillaan nostaa kiinteistön kokonaisarvoa oleellisesti.